Úřední jazyk: chorvatština
Časové pásmo: UTC+2
(léto),
UTC+1
(zima)
Měna: Kuna (HRK)
Legenda mluví o tom, že když unavení rytíři procházeli městem, hned vedle fontány Manduševac, v Dolním městě, se objevila krásná dívka a nabrala (zagrebala) vodu, aby pocestným dala napít.
Jedno z nejnavštěvovanějších muzeí v Chorvatsku se nachází právě v Záhřebu. Je otevřeno od roku 1954. Můžete si zde prohlédnout fungující parní stroj z 19. století, historické vlaky a auta.
Pokud cestujete s dětmi, vydejte se do zoologické zahrady u parku Maksimir, která zde funguje už od roku 1925. Dnes v zahradě pobývá kolem 2000 zvířat, představitelů 300 druhů.
Přestože Záhřeb leží na rovině, jeho historické centrum se dělí na Horní město a Dolní město. Mezi nimi se můžete přemisťovat uspinjačí, tedy vláčkem postaveným v roce 1888, kterým můžete jet nahoru nebo dolů po kolejích. Cesta trvá jen minutu, ale je to skvělý zážitek. Mezi oběma úrovněmi lze samozřejmě procházet i po schodech.
V Horním městě začněte svou návštěvu na náměstí Trg sv. Marka, který celý vypadá jako malinkaté městečko. Prohlédněte si střechu kostela sv. Marka, na kterém je umístěn červený erb Chorvatska. Po dvou stranách kostela se nachází budova parlamentu a sídlo vlády a prezidenta. Pokud zde zavítáte večer, rozhodně počkejte na setmění. Uvidíte, jak se zapalují uliční lampy.
Máte chuť na trochu pohybu? Vypravte se k jezeru Jarun v centru města. Vzniklo během jedné z povodní na řece Sávě. Jarun poskytuje nejen možnost se osvěžit, ale je to také skvělé místo pro vodní sporty. Můžete si zde vypůjčit kajak, loďku, vodní kolo nebo se věnovat potápění.
Dáváte přednost horkému chorvatskému podnebí? Nasedněte do tramvaje, která vás přiveze pod horský masív na severu města. Na horu Medvednica, která má výšku 1030 m n. m., vede asfaltová cesta a kolem ní pěší turistická stezka. Stojí za to si s sebou vzít mapu, protože značky ve vyšších částech hory mohou být nejasné.
Obyvatelé Záhřebu nejraději nakupují potraviny na náměstí Dolac v Dolním městě. Seženete zde ta nejchutnější rajčata uzrálá pod jižním sluncem, velice kvalitní zeleninu, čerstvé ryby a chleba z místních pekáren. Pokud dostanete velký hlad, v městských domech kolem náměstí fungují hospůdky s výtečnou místní kuchyní. Vyzkoušejte kobasice domaće, tedy domácí klobásky nebo čevapčiči, místní grilované karbanátky.