Úřední jazyk: portugalština
Časové pásmo: UTC -3
Měna: Brazilský real (BRL)
V Porto Seguro jsou velice oblíbené výlety na Recife de Fora. Nedoporučujeme účast, protože lodě kotví na korálovém útesu a takto ničí tento zázrak přírody.
V Resata Pataxó da Jaqueira, cca 9 km severně od centra města, žijí v rezervaci původní indiáni z kmene Pataxó. Pokud nemluvíte portugalsky, určitě si zařiďte překladatele.
V Porto Seguro je počasí vždy dokonalé. V létě, tedy od prosince do února, se teplota vzduchu pohybuje kolem 40 stupňů. V zimě, od července do října, neklesne pod 19 stupňů.
Porto Seguro, které se nachází v regionu Bahia, každý rok nadchne stovky turistů z celého světa svými neskutečnými plážemi, dokonalým jídlem a živelnou přírodou. Toto místo je také významné pro dějiny celé Jižní Ameriky, právě zde se totiž vylodily lodě prvních kolonizátorů z Evropy.
Současná Brazílie byla v minulosti označovaná názvem Terra de Vera Cruz. Byla objevena 22. dubna roku 1500 portugalskými námořníky vedenými kapitánem Pedrem Álvaresem Cabralou. Místu, kam připluli, dali název Porto Seguro a připojili ho k Portugalskému království. V oblasti historického centra (Cidade Alta) si lze dodnes prohlédnout skoro 40 rekonstruovaných obydlí z období kolonizace a tři historické kostely včetně Nossa Senhora da Penha Matrix na ulici Pero de Campos Tourinho z 18. století. Na pláži severně od města můžete vidět repliku lodi, kterou připluli objevitelé tohoto místa.
Porto Seguro je ale především proslulé krásným počasím a malebnými plážemi s bílým sametovým pískem. Praia do Espelho Curuípe je považována za jednu z nejkrásnějších přímořských destinací v celé Brazílii. Když zde budete, pohledejte lenochody, kteří budou určitě podřimovat ve stínu kokosových palem. Milovníkům přírody se určitě bude líbit chráněná oblast Mata Atlântica, tedy původní tropická džungle s blaty, skalními útesy a bujným exotickým rostlinstvem.
K tradičním jídlům regionu Bahia patří acarajé (kuličky z fazolového těsta smažené v hlubokém oleji), moqueca (guláš z ryb a mořských plodů s kokosovým mlékem), vatapá (pyré z raků, ryb, ledvinovníku, podzemnice olejné a kokosového mléka), caruru (pokrm z ibiškovce a krevet), xinxim de galinha (dušená kuřecí stehna s krevetami a ořechy) a bobó de camarão (krém z manioku s krevetami a kokosovým mlékem). Tato jídla si můžete dát například v Boiteko, bistro d'Oliveira nebo v Rosa dos Ventos.