Menu

Vyhledat lety do Stavangeru

Ukazát filtry

Stavanger

  • Obecné informace

    Úřední jazyk: norština
    Časové pásmo: UTC+2 (léto), UTC+1 (zima)
    Měna: Norská koruna (NOK)

  • Do muzea

    Obyvatelé Stavangeru se od 19. století zabývali lovem a zpracováním sardinek. O této historii vyprávějí expozice v Muzeu konzerv. Je to dobrý plán na deštivý den.

  • Ty výhledy!

    Krásu 42kilometrového Lysefjordu lze nejlépe obdivovat z paluby lodi. Věnujte tomu jeden den – vydejte se do přístavu, nasedněte na trajekt a prohlédněte si na vlastní oči krásu přírody. Nebudete litovat.

  • Vodní atrakce

    Pro ty, kteří rádi odpočívají na pláži, máme skvělou zprávu. Solastraden, která leží nedaleko Stavangeru, se umístila na šestém místě žebříčku nejlepších a nejmalebnějších pláží na světě.

Co si nesmíte nechat ujít ve Stavangeru?

Toto město založené v roce 1125 bylo ještě přednedávnem proslulé především díky lovu sardinek, zpracovatelskému průmyslu ryb a naftovému průmyslu. V dnešní době láká turisty malým malebným centrem města a typickou norskou kuchyní založenou především na rybách. Proč se sem stojí za to podívat? 

Toto přístavní město nejlépe poznáte na procházce po uličkách Gamle Stavangeru, tedy historického centra Stavangeru. Zde podél krásných úzkých uliček můžete vidět více než 170 dřevěných domů pocházejících z 18. a 19. století. V této části města se také nachází Muzeum konzerv (Norsk Hermetikkmuseum) a cenné památky např. románská katedrála sv. Svithuna (Stavanger domkirke), dvůr Ledaal z 18. století a Biskupský palác. Tato část města se nachází na kopci, ze kterého se rozprostírá skvělý výhled na celé město. Za návštěvu stojí také přístav a jeho okolí, kde se nacházejí nejlepší restaurace, které podávají jedinečná jídla z ryb. 

Stavanger je také oblíbenou základnou pro ty, kteří se věnují pěší turistice. K nejnavštěvovanějším místům patří Preikestolen (tedy skalní převis visící cca 604 metrů nad fjordem) a Kjeragbolten (kulatá skála zaklíněná v útesu ve výšce cca 1000 metrů nad hladinou vody). Oba tato místa jsou neopakovatelná a objevují se téměř ve všech příspěvcích na Facebooku nebo Instagramu o cestování po této části Norska. Okolí města je také střediskem zimních sportů, v létě zase lze aktivně odpočívat na jedné z mnoha krásných pláží. 

Stavanger byl dříve považován za hlavní město sardinek, v současnosti v tomto regionu kraluje halibut. Právě tuto rybu okolní restaurace připravují podle stovek rafinovaných receptů. Velmi dobře halibut chutná grilovaný nebo uzený, se špenátem nebo bramborami. Dělají se z něj také typické karbanátky (fiskeboller). Za ochutnání stojí také jiné místní speciality jako sušená treska (sztokfisz), rybí koláčky (mediste kake), chobotnice podávaná s pyré z řepy a také právě vylovené krevety nebo slávky. Po obědě si rozhodně dejte kávu – je to skandinávský rituál. Kde si zajít na jídlo? Doporučujeme restaurace Fisketorget, Spiseriet a také Bolgen & Moi.

Rozbalit

Užitečné informace o letištích v Stavangeru

Oblíbené aerolinie na trase z do Stavangeru

Letový rozvrh: Stavanger

Hledáte hotel? Prohlédněte si nejlepší hotely v Stavangeru

Najít ubytování v Stavangeru