Menu

TOP 10 nejchutnějších jídel evropské kuchyně

TOP 10 nejchutnějších jídel evropské kuchyně

Samozřejmě, že většinu těchto jídel si můžete uvařit doma nebo sníst v restauraci – ale když tato jídla ochutnáte od kuchařů, kteří je jedli od dětství a kteří k jejich přípravě používají čerstvé místní potraviny… přesvědčíte se, že nejlépe chutná tam, odkud pochází. Leťte za nejchutnějšími jídly, která nabízí evropská kuchyně. 

Paella

Španělské jídlo založené na rýži s šafránem, darech moře, králičím nebo drůbežím mase a zelenině. Vaří se v charakteristické kovové pánvi s držadly, které se říká paella. Z této pánve se pak pokrm přímo jí. 

Pot-au-feu

Francouzské jídlo, které se připravuje z hovězího, telecí holeně a zeleniny nakrájené na velké kousky. Vše se dusí v malém množství vody s kořením. Jídlo se servíruje na podnosu, na který se vedle sebe pokládá maso i zelenina. 

Guláš

Maďarské jídlo se vaří z masa, papriky a cibule. Místní název pörkölt pochází od slova označující připečený, osmahlý. Samotné jídlo pochází od pastevců dobytka – gulyás. Tradičně se guláš servíruje na plytkém talíři jako druhý chod. 

 

Vídeňský řízek

Tradiční jídlo v Rakousku – telecí řízek v trojobalu se podává s plátkem citrónu a bramborovým salátem. Toto jídlo přivezl z Itálie hrabě Josef Radecký, rakouský vojevůdce. Kuchaři upravili recept z Milána tak, aby mohli využít místní suroviny. 

 

Roastbeef a yorkširský pudink 

Anglický oběd se skládá z hovězí pečeně, speciálního těsta, pečených brambor a vařené zeleniny. První zmínka o pudinku pochází z poloviny 18. století. Původně byla pečeně připravována na plochém pekáči a maso se pravidelně polévalo šťávou, která se z něj uvolňovala.   

Francesinha

Portugalský chlebíček, který je napěchovaný masem až za hranice možností. Mezi krajíci chleba se nachází sekaná, klobása, bůček, párky a cibule. Jednotlivé vrstvy jsou slepené díky sýru a nahoře je ještě sázené vejce. 

 

Slávky s hranolky

Belgickou pochoutku si můžete objednat skoro v každé restauraci. Čerstvé slávky se vaří ve vodě, víně nebo víně se smetanou s trochou cibule a řapíkem celeru. Slávky se podávají v hrnci s pokličkou, do které zpět házíme škeble. Na druhém talíři jsou podávány hranolky. 

Fasolada

Jedna z nejoblíbenějších polévek řecké kuchyně. Hlavními složkami tohoto vegetariánského jídla jsou bílé fazole a olivový olej. Podle regionu se do polévky přidává také mrkev, celer, rajčata nebo cibule. Podává se s černými olivami a zelenou petrželkou.

 

Stamppot

Holandské šťouchané brambory se zeleninou. K bramborám se přidává kadeřávek, kysané zelí, mrkev, cibule atd. Jídlo se jí s uzenou klobásou nebo karbanátkem gehaktbal. Název pochází od spojení slov stampen – mačkat a pot – hrnec. Jídlo je známo od dob, kdy byly hrnce natolik vzácné, že průměrná rodina vlastnila jen jeden.

Colcannon

Irský druh bramborového pyré s kadeřávkem nebo zelím, do kterého se přidává mléko, máslo a koření. V některých regionech do pyré patří také cibule. Jídlo se před podáváním zapéká v troubě.

Rady a tipy v tomto článku a dalších navazujících článcích mají informativní charakter a nemohou být základem jakýchkoli nároků vůči eSky.cz.

Obsahuje tento článek informace, které jste hledali? Ano | Ne
Myslím, že tenhle článek:
Děkujeme za váš názor!