Máme příliš málo údajů o této trase, abychom mohli vytvořit věrohodný graf informující o tom, kolik dnů před odletem je nevýhodnější zarezervovat letenku.
Obvykle jsou letenky tím dražší, čím bližší je termín odletu.
Přímé lety trvají kol. 1h 30min.
Přímé lety jsou dostupné 2 dny v týdnu - čt., ne..
Přímé lety s aerolinkami: Wizz Air (W6).
Úřední jazyk: bosenština, chorvatština, srbština
Časové pásmo: UTC+2
(léto),
UTC+1
(zima)
Měna: Konvertibilní marka (BAM)
V samotném srdci historického centra na ulici Prekinute mladosti 2 se nachází Divan Han, hospůdka s vodními dýmkami. Mladí obyvatelé Tuzly zde rádi tráví čas.
Jako dezert nebo na svačinu si určitě dejte sirnici – jedná se o druh sladkého pečiva, které je bohatě posypáno cukrem. Sirnice jsou k dostání v každé pekárně.
Za deset minut jízdy autem na jihozápad od centra města dojedeme do zoologické zahrady. Tu doporučujeme zejména těm, kteří cestují s menšími dětmi.
První lidé se objevili na území dnešní Tuzly pravděpodobně již v období mladší doby kamenné. První zmínka o městě se datuje do roku 1460, kdy se objevil zápis o zařazení Tuzly do Osmanské říše. V této době se zde začalo s velkovýrobou soli.
Nakonec se sůl stala pro město prokletím. Po několika staletích jejího dobývání se část města propadla, mezi domy se objevily bažiny a krása městečka se navždy vytratila. Nakonec na začátku 21. století bylo vytvořeno v této části města solankové jezero. Tato část města se nazývá Panonika a postupně se rozrůstá. Dnes je zde rozsáhlý komplex, který zahrnuje jezírka, bazén, umělý vodopád a také archeologické naleziště.
V historickém centru města se nachází Solné náměstí, kde se dříve obchodovalo s vytěženou solí. Dnes veškeré stopy po trhu zmizely. Na hezkém náměstí obklopeném jednopatrovými měšťanskými domy nalezneme vodotrysk a lavičky. Skoro v každém druhém domě se nachází hospůdka, ve které se dobře najíte.
V Tuzle nebudete mít hlad. I zde si můžete dát pestré pokrmy výtečné balkánské kuchyně. A to nejen v restauracích, ale také v místních fast foodech. Pouze na Balkánu si dáte Čevabčiči. Jde o mleté jehněčí nebo hovězí maso, ze kterého jsou vytvořeny malé válečky, které se opékají na grilu. Podávají se v lepinji – malém chlebu se sýrem z kozího mléka a cibulí.
Výtečnou balkánskou kuchyní podávanou ve veskrze královském stylu se mohou pochlubit v restauraci Čaršijska česma na adrese Trg žrtava genocida u Srebrenici. Během teplých dnů je příjemné posedět na zahrádce restaurace a pozorovat život místních obyvatel. Interiér nadchne ty, kteří si zamilovali místní folklór – je zde hodně dřeva, venkovské ubrusy, máselnice, tisíce džbánků a čajových servisů, které se dříve používaly v balkánských domácnostech. Nedivte se, že se zde nepodává alkohol – je to místo spojené s muslimskou tradicí.
Memmingen Tuzla